top of page
תמונת הסופר/תShlomit Oren

איך להנות בצורה מקסימלית מביקור במוזיאון או תערוכה?

עודכן: 14 באפר׳ 2021

סופסוף המוזיאונים פתוחים, ובקרוב אולי גם השמיים ייפתחו ונוכל לטוס לחו"ל ולבקר במוזיאונים מעבר לים. אז איך מוציאים את המקסימום מביקור במוזיאון? איך נבטיח לעצמנו את החוויה המיטבית מהתערוכה?

ריכזתי עבורכם כמה עצות מועילות.


מוזיאון הוא הבית של התרבות והמורשת האנושית. לרוב הוא מאכלס אוסף קבוע של מוצגים בנושא מסויים – אמנות עכשווית, אמנות מקומית, ארכיאולוגיה, מדעי הטבע ועוד. לצד האוסף מוצגות לרוב תערוכות מתחלפות, שלרוב מתמקדות בנושא ספציפי שהוא בעל זיקה לאוסף הקבוע של המוזיאון והתחום בו הוא מתמקד. יש מי שאומרים שבתרבות החילונית המודרנית המוזיאון מחליף את בית הכנסת או הכנסייה.

אחד הדברים שהכי מעסיקים היום מנהלי מוזיאונים הוא כיצד לקרב את הקהל אליהם ולהפוך את המוזיאון ממוסד אקסקלוסיבי לכזה שנגיש יותר ונעים יותר לקהלים רחבים – זה כולל את דור המילניאלס ודור ה-Z וגם נוער וילדים.



לתכנן מראש

כמובן שתוכלו לקפוץ למוזיאון, לרכוש כרטיסים במקום, להיכנס ולשוטט במוזיאון. אני בטוחה שתהנו. אבל אם אתם רוצים להפיק את המקסימום מחוויית הביקור במוזיאון, כדאי מאוד לתכנן את הביקור מראש:

רכישת כרטיסים

אני ממליצה לרכוש כרטיסים מראש באתר המוזיאון. כך תבטיחו שתימנעו מהפתעה לא נעימה דוגמת תור ארוך מאוד או אפילו מוזיאון סגור, אם לא התעדכנתם מראש בשעות הפתיחה. בחלק מהמוזיאונים רכישת הכרטיסים אינה אפשרית במקום.

בעת הרכישה שימו לב אם יש הנחות מסויימות שיכולות להיות רלוונטיות עבורכם – סטודנטים, אזרחים ותיקים, תושבים ועוד. בחלק מהמוזיאונים יש ימים ושעות שמחיר הכניסה מוזל משמעותית אז כדאי לבדוק.

בכל מקרה, השתדלו לבחור בשעות שאינן עמוסות במיוחד במוזיאון (ברוב אתרי המוזיאונים תקבלו חיווי על שעות העומס) וכך תוכלו להנות מחוויה שקטה ונעימה יותר.

בחירת התערוכות והמוצגים

באתר המוזיאון תוכלו למצוא מידע מועיל לגבי התערוכות שמוצגות במוזיאון עם רקע אודותן. לרוב תמצאו גם את ההיילייטס של המוזיאון, כך שלא תפספסו יצירות חשובות ואחר כך תתחרטו. לפעמים האתר יציע מסלולים מובנים מראש לפי תחומי עניין ספציפיים.

במידה ואתם מבקרים בעיר שאינכם גרים בה (או בחו"ל למשל), התכנון הזה הוא מאוד משמעותי. הוא יחסוך מכם אחר כך את התחושה שהפסדתם משהו חשוב – FOMO – Fear Of Missing Out. במידה ומדובר במוזיאון שקרוב לאזור מגוריכם, שווה לשקול מנוי או כרטיסיה כדי שתוכלו לחזור שוב ושוב.

אורך הביקור

עבור רוב האנשים ביקור אופטימלי במוזיאון אורך כשעתיים. יותר מזה נוצר לנו עומס ואנחנו לא מצליחים לעבד ולקלוט את החוויה, וזה חבל. יש לזה אפילו שם – עייפות מוזיאונים museum fatigue. אני ממליצה להגדיר מראש הפסקת קפה תאפשר לנו לנוח, לחשוב על מה שראינו ולאזור כוחות מנטליים לקראת ההמשך.

התאמה למבקרים שאיתכם

אני מאוד אוהבת לבקר לבד במוזיאונים, אבל הרבה פעמים אנחנו מבקרים עם אנשים נוספים – בני זוג, חברים, ילדים. חשוב מאוד לקחת בחשבון את תחומי העניין והצרכים של כל אחד על מנת לבנות חוויה שתהיה חיובית ומעשירה עבור כולם.


בתערוכה "שמש גדולה צהובה" של אלכסנדר קאלדר במוזיאון תל אביב

הכנה מוקדמת לתערוכה

אחרי שבחרתם איזו תערוכה תרצו לראות, בדקו אם ישנם סרטוני וידאו או כתבות על התערוכה או בנושא שלה. אני אישית מוצאת שהכנה מוקדמת עוזרת לי, אבל גם אם אתם מעדיפים להגיע בלי דעה מוקדמת על הנושא, אני ממליצה להכין לכם אותם בהישג יד כך שתוכלו לעיין בהם בזמן הביקור או אחריו.

חלק מהמוזיאונים יצרו אפליקציות ייעודיות שכוללות קטעי שמע וסרטונים שיכולים לעזור לכם להכיר את היצירות יותר לעומק בקלות ובכיף. כדאי לדאוג ולהוריד את האפליקציות האלה מראש.


אוריינטציה

בכניסה למוזיאון קחו לעצמכם כמה דקות להתמצאות במרחב – להבין היכן מוצגות התערוכות שתכננתם לבקר בהן, היכן השירותים והקפיטריה. זה גם הזמן להפקיד במלתחה מה שלא תצטרכו במהלך הביקור וכן להצטייד בכיסא במידה ויש צורך.


בסיור מודרך רוב השלבים הללו נחסכים מכם, כשאתם מפקידים את ההגה בידיה של המדריכה.


טלפון סלולרי

במשך שנים רבות מוזיאונים אסרו על צילום ושימוש בטלפונים סלולריים. היום כבר ברור לכולם שאי אפשר להפריד את האדם מהסלולרי שלו, ולכן האיסור הזה בוטל. למרות זאת עדיין חשוב לצלם בלי פלאש ולשמור את הטלפון במצב שקט. כמו כן, לא מקובל לדבר בטלפון באולמות המוזיאון.


לצלם או לא לצלם? זאת השאלה

אישית אני מוצאת שגלריית התמונות בטלפון שלי היא סוג יומן ויזואלי עבורי שמרכז את כל הזכרונות שלי. יחד עם זאת, לפעמים עצם המחשבה על הצילום – מה לצלם? איך? עם מי? וכו' – גוזלת לא מעט מהפוקוס שלי ומפריעה לי להתרכז בתערוכה. על כן הרבה פעמים אחרי שאני מסיירת בתערוכה בפעם הראשונה, אני עושה סיבוב נוסף ובו אני מצלמת את הדברים שחשובים לי.

חלק מהתמונות האלה עולות אחר כך למדיה החברתית שלי, בפייסבוק או אינסטגרם, וזה למעשה סוג של שירות עבור המוזיאון והאמנים, שכיום מעודדים מאוד את הפעילות במדיה החברתיתי כיוון שזו מניעה אנשים נוספים לבקר במוזיאון.


בתערוכה "הכלכלול" של מיכאל ליאני במוזיאון הרצליה

התבוננות אקטיבית

בכל תערוכה ישנן כמה יצירות מפתח, כאלה שהן מהותיות לחוויה של התערוכה וההבנה שלה. כדאי להתעכב על היצירות האלה ולהתבונן בהן באופן אקטיבי, לשאול את עצמנו שאלות לגביהן ולהקדיש להן קצת זמן. תוכלו להשתמש בשיטת TABULA RASA על מנת למקד את המחשבה שלכם. אם אתם מבקרים עם עוד אנשים כדאי לדבר על הדברים שעולים ביניכם. לרוב תגלו נקודות הסתכלות נוספות ותעשירו את החוויה שלכם.


חנות המוזיאון

את הביקור במוזיאון כיף לסיים בחנות המוזיאון, בה נמצא ספרים, חפצים ומזכרות המתקשרים למה שראינו במהלך הביקור. לרוב אלו דברים מקוריים, מעוררי חיוך ומחשבה, שיגרמו לכם להנאה גם אם אין בכוונתכם לרכוש.

אם אתם רוצים להרחיב את ידיעותיכם בנושא התערוכות שביקרתם, לרוב תמצאו בחנות המוזיאון קטלוגים וספרי אמן שיכולים לעזור.


דיון ומחשבה

תערוכה טובה נשארת איתנו גם הרבה אחרי שיצאנו ממנה וכיף לשתף בחוויה שלנו אנשים אחרים, כאלה שחוו איתנו וגם אחרים, בשיחות אישיות או בדיונים במדיה החברתית. פעולות אלה מעצימות את הזיכרון שלנו מהתערוכה וגם מעשירות את הסובבים אותנו.


בתערוכה "שמש גדולה צהובה" של אלכסנדר קאלדר במוזיאון תל אביב

האוצרת הראשית של מוזיאון תל אביב, מירה לפידות, התבטאה לאחרונה ואמרה:

"הגורם הקריטי ביותר בחיבור בין אנשים ואמנות הוא הגורם האנושי. תיווך של גורם אנושי הוא זה שמצליח להעביר את המבקרים את החוויה העמוקה והעשירה ביותר."

למותר לציין שאני מסכימה – בעיניי אין תחליף לסיור מודרך בתערוכה.


מעוניינים להצטרף לסיור או להזמין סיור פרטי? כל הפרטים כאן.

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page